Hei!

I uke 11 begynte vi med et nytt kapittel i naturfag; lys og farger. Det blir spennende å jobbe med dete kapittelet, tror jeg kommer til å lære mye nytt om lys og farger. Bare å låne det du vil, men husk å skrive hvor du fant det du har lånet!

Thursday, April 5, 2007

Forsøk: Refleksjon i krumme speil

Innledning
I dette forsøket skal vi se hva som skjer når lysstråler reflekteres mot krumme speil.

Hypotese
Vi har to typer krumme speil; konvekse og konkave. Et konvekst speil har formen som utsiden av en fotball og et konkavt speil har formen som innsiden av en fotball. Jeg tror at lysstrålene som treffer det konvekse speilet vil bli sendt ut i en annen utfallsvinkel i forhold til innfallsvinkelen. Lysstrålene som treffer det konkave speilet vil bli sendt mot et punkt som kalles brennpunkt.

Utstyr
Lyskilde som gir konsentrerte lysstråler
Konkavt speil
Konvekst speil
Mørkt rom

Fremmgangsmåte
Vi satte det konkave speilet ca. 10 cm ifra lyskilden, som var skrudd på. Vi satte lokk forann alle ''utgangene'' som lyset kunne lyse ut og ett lokk som gå fire stråler rettet mot det konkave speilet. Etter å ha sett hva som skjedde når lysstrålene traff speilet bytte vi det ut med et konvekst speil.

Illusrasjon
Denne filmen er redigert av Mathias men jeg var medvirkende under innspillingen


Resultat
Når vi sendte lysstråler mot det konvekse speilet ble de reflektert mot hverandre, og lagde et brennpunkt. Når vi sendte lysstråler mot et konkavt speil ble strålene reflektert utover.

Konklusjon
Konkave speil sprer lysstråler utover og forstørrer ting som speiles i det, konvekse speil samler lysstrålene mot et brennpunkt og forminsker ting som blir speilet.

Fordypning
Et konvekst speil er ideelt å ha i et kryss som er lite oversiktlig, det forminsker krysset slik at man får bedre overblikk om hvor biler befinner seg.

No comments: